Buitenverlichting en tuinverlichting

Buitenverlichting en tuinverlichting is actueel. Het tijdperk dat de buitenzijde van het huis en de tuin alleen tijdens de eindejaarsperiode verlicht werd is geschiedenis. Het (bij)verlichten van gevels, vijvers, sierstruiken, opritten is niet alleen sfeervol maar het verhoogt de veiligheid. Uiteraard zorgt een goede lichtplanning ervoor dat er alleen verlicht (en dus energie verbruikt) wordt waar en wanneer dat nodig. Alle buitenverlichting vraagt bijzondere aandacht bij kablage en montage.

⊗ Voorbereiding

Een geslaagde tuinverlichting vergt een goede voorbereiding. Ook voor de tuin kan een lichtplan opgeteld worden. Meestal zijn dit in de aanvangsfase van een bouwproject terecht zorgen voor later. Vergeet daarom niet om in de ruwbouwfase reeds de nodige wachtleidingen en plaats in de zekeringenkast te reserveren. Zo vermijd je onnodig breken of slijpen achteraf.

Door de tuinverlichting in verschillende kringen of groepsverbanden aan elkaar te schakelen kunnen bepaalde delen afzonderlijk geaccentueerd worden. In de winter en de zomer zijn immers niet dezelfde perken even mooi.
Een grondplan waarop alle kabels en aansluitingspunten aangeduid zijn is ook nadien nuttig. Bij latere werken kan alles nog gelokaliseerd worden en vermijd men onnodig schade.

⊗ Veiligheid

Omdat buitenverlichting bloot staat aan alle weersomstandigheden is het nodig dat men de juiste materialen gebruikt. Zorg voor de correcte bekabeling (type EXVB) en een waterdichte plaatsing. Een perfect verzorgde afwerking van de aansluitpunten en de beveiliging van de lopende kabels zijn geen overbodige luxe. Koppelingen, transformatoren,… worden best geplaatst in met hars opgevulde aftakdozen .Dit maakt het geheel perfect waterdicht.

Kabels moeten met afdekplaatjes beschermd worden om problemen bij latere graafwerken te voorkomen.

⊗ Gebruikte armaturen

Armaturen voor tuinverlichting zijn afhankelijk van persoonlijke smaak en verkrijgbaar in de meest uiteenlopende vormen, kleuren en materialen zoals: gepoedercoat (gekleurd) gietaluminium, koper, messing, brons, hardsteen… Bij kunststof blijft het uitkijken voor verkleuringen.
De armaturen voor buitengebruik moeten aan bepaalde IP-norm voldoen. Deze aarde vind je op het armatuur of in de gebruikshandleiding. De I verwijst naar de waterdichtheid en de P naar de mechanische weerstand van het armatuur. Tuinverlichting moet een minimale IP-waarde hebben van 45 nodig en voor zwembaden en vijvers is dat 56.

Zorg ervoor dat de armaturen steeds verankerbaar zijn via verankeringspalen of met een bijgeleverde verankering.

⊗ Verlichtingstypes

Ook buitenverlichting en tuinverlichting is opgedeeld in verschillende verlichtingstypes. De keuze van het soort verlichting in de tuin is afhankelijk van de plaats en de functie van de verlichting.

Functionele verlichting gebruikt men langs paden en opritten met de bedoeling om alles optimaal te verlichten. Hiervoor zijn spots die van boven naar beneden schijnen of indirecte paalverlichting het best geschikt. In elk geval moet vermeden worden dat het licht omhoog schijnt en verblindend werkt. Door bewegingssensoren te gebruiken moet het licht niet blijven branden en creëer je extra functionaliteit: veiligheid. Onverwacht bezoek komt zo veilig bei de voordeur terwijl ongewenste indringers afgeschrikt worden. Ook bij terrassen zorgt men best voor een goede basisverlichting. Als die zich laat dimmen kan men ook sfeer creëren

Sfeerverlichting verkrijgt men eveneens door een boom, een plantenborder, de vijver of een tuinornament nadrukkelijk verlichten om de tuin een gezellige aanblik te geven wanneer men er naar kijkt. Direct paalverlichting is hiervoor het best geschikt. Met accentverlichting kan men vooral een eindpunt zoals de hoeken van een zwembad of een gevel te benadrukken.

⊗ Water- en onderwaterverlichting

De positie en de keuze van de lichtbundel bepalen in sterke mate het visuele effect. Wie de bewegingen van de waterspiegel wil accentueren gebruikt best een spot met een smalle bundel en plaatst deze zo horizontaal mogelijk op waterniveau. Door een bredere spot te gebruiken worden ook omliggende elementen en plantenborders zichtbaar. Zorg dat de stopcontacten voor de filter, pomp of vijververlichting goed beschermd zijn.

⊗ Onderhoud

Buitenverlichting en tuinverlichting is zeer onderhevig aan de verwering en vervuiling door weer en wind. Een regelmatige controle op het goed en veilig functioneren van de installatie is aangeraden. Afhankelijk van het esthetisch beoogde effect zal de buitenverlichting schoongemaakt moeten worden. Dat onderhoud is afhankelijk van het materiaal. Regelmatig schoonmaken zonder agressieve producten te gebruiken en spoel in plaats van te wrijven om krassen te voorkomen is de beste werkwijze.

⊗ Schakelen en shakelaars

Het gebruik van dimmers op de verschillende verlichtingen is handig om de verlichting aan te passen aan de functie die de ruimte op dat moment zal vervullen. Opgepast! dimmers en transformators verbruiken elektriciteit, ook als de lamp niet brandt. Dit sluipverbruik omzeil je best door een aan- en uitschakelaar tussen stopcontact en dimmer of transformator te plaatsen.

Plaats timers en bewegingsmelders op plaatsen waar je niet vaak en slechts voor korte tijd komt.

Top